Repere turistice din Gheorgheni

Gheorgheni

Este al treilea oraș al județului Harghita după numărul locuitorilor. Se află la marginea estică a bazinului Gheorghenilor, la altitudinea de 810 m. Orașul Gheorgheni este considerat ca fiind polul rece al țării. Numărul mediu al zilelor cu temperaturi sub 0 grade depășește 160 anual.

Centrul orașului, Piața de odinioară, astăzi Piața Libertății, este unul din cele mai frumoase centre orășenești, format în jurul uni mic parc. Aspectul de astăzi s-a format pe la sfârșitul secolului XIX, când în locul caselor primitive ale meșteșugarilor s-au construit clădiri etajate, cum ar fi clădirea judecătoriei sau a spitalului. Tot aici se află statuia Sfântul Nicolae, opera sculptorului Burján Emil.

Lacu Roșu

În Munții Hășmaș la altitudinea medie de 980, într-o zonă deosebit de pitorească se găsește cel mai tânăr lac natural din țara noastră. Suprafața lacului este de 12,6 ha, adâncimea maximă de 10,5 m. Localitatea se găsește pe marginea DN 12C, în valea pârâului Bicazului, la distanța de 29 km de Gheorgheni, 33 km de orașul Bicaz.

Este una din cele mai pitorești stațiuni balneo-climaterice din țară. O particularitate deosebită reprezintă lacul în sine - pădurea de odinioară, care s-a conservat parțial și care se zărește prin apa lacului. Cheile Bicazului, o altă atracție deosebită este literalmente la un pas - începe în locul unde muntele a obturat valea, dând naștere la lac.

Cheile Bicazului reprezintă o zonă geografică deosebit de pitorească din România situată în partea centrală a Munților Hășmaș, în nord-estul țării în județele Neamț și Harghita.

Cheile au fost formate de râul Bicaz și fac legătura între Transilvania și Moldova.

Zona Cheile Bicazului, cu o lungime de peste 6 km de la Lacul Roșu în amonte până la localitatea Bicazul Ardelean în aval, este străbătută de drumul transcarpatic DN 12C care leagă orașele Gheorgheni și Bicaz.

Cheile Bicazului fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș.

Lăzarea

Una din cele mai vechi așezări ale depresiunii Ghiurghiului mai nou a devenit una din centrele cultural-artistice ale zonei. Monumentele sale combină în mod fericit elementele goticii clasice cu formele arhitecturii renascentiste și cele ale barocului precum și cu formele caracteristice culturii populare ale zonei. Tabăra de creație fondată cu scopul de a perpetua valorile artei populare se îmbină armonios cu lumea specifică a comunității de artiști plastici care anual se strâng în această comună pentru recreere și pentru a beneficia de atmosfera prielnică creației, oferită de tabăra de creație. Expozițiile de artă plastică, artă populară, de prezentare ale meșteșugurilor populare specifice zonei au dobândit un renume care depășește granițele țării.

Castelul familiei Lázár

Înapoi