Repere turistice din Praid 
Înapoi

 Dinspre vest, Praidul este poarta județului Harghita. Localitatea Praid este cea mai mare comună din Harghita. Înglobează Ocna de Sus și micul cătun Békástanya, cu doar 140 de locuitori. În comuna Praid trăiesc aproximativ 7250 suflete, iar în Praid cca. 4000 de persoane.

   În centrul Praidului se află răscrucea de drumuri, prin care se poate ajunge spre nord, peste pasul Bucin la Gheorghieni, iar spre sud-est prin Corund la Odorheiu-Secuiesc. Bazinul Praidului este delimitat dinspre nord, est și sud-est de Munții Ghiurghiului și din partea sud-vestică de platoul Șiclod prin versantul Harom.

   Praidul se clasifică, ca fiind o așezare relativ "tânără", fiind atestat din anul 1564. Denumirea de Praid (originalul Parajd, în limba maghiară) vine din cuvântul "paraj" cu diminutiv, așa cum apare în tot bazinul Carpatic, și înseamnă mic teren cu iarbă, sau pășune mică cu iarbă. Această "pășune" este străbătut de râul Târnava Mică, și de afluenții acestuia. Târnava Mică se naște la km 8 al drumului spre Gheorghieni din cele două pârâiașe principale: Creanga Mare și Creanga Mică. Zona dintre cele doua pârâie se numește "Botul celor două Crengi" de către localnici. Acolo a fost cândva căsuța marelui poet maghiar Áprily Lajos - locul preferat al poetului - de care războiul mondial l-a despărțit definitive.

Praidul - ca și concept - este strâns înrudit cu sarea și cu tot ce se leagă de aceasta. Dar explicarea formării comunei numai cu sarea ar fi o greșeală. Dacă considerăm numărul de angajați la salină, până în anii 1958 - 59, acesta nu atingea nici o sută și din Praid erau numai 10-15%.

Putem spera, nu fară motive, că atracția Praidului - și unicului Ținut al Sării - va crește în viitor. Putem afirma că, cel care s-a odihnit odată aici, a beneficiat de frumusețea naturii și s-a bucurat de ospitalitatea localnicilor - s-a îmbogățit cu amintiri pentru o viață.

Întoarcerea aici: este o bucurie de viață.

 

Salina Praid

 

Începuturile istoriei Salinei Praid datează încă din epoca romană. Primul document în care apare ocna de sare din Praid, datează din anul 1405.

             După cele menționate de Orbán Balázs, în anul 1861 întreaga zonă locuită de secui și sași, a folosit sarea de la Praid. Exploatarea subterană a sării a început în anul 1762.

             Tratamentul subteran a început prin anii 60, în mina Doja. În 1980 baza de tratament a fost strămutată la orizontul "50", care se află la o adâncime de 120 m de la suprafață. Pe o distanță de 1250 m de la intrare până la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei prin galeria de coastă. În timpul sezonului de vară numărul persoanelor, care vizitează mina și a bolnavilor, cine se tratează aici,  ajunge până la cifra de 2500-3000/zi.

Zăcământul de sare din Praid constituie unul din cele mai mari masive de sare gemă din Europa. Corpul de sare are o formă ușor eliptică, cu diametrele de 1,2 km, respectiv 1,4 km și o adâncime de 2700 m, având rezerve pentru mai multe sute de ani, și constituie o comoară de neprețuit în economia Transilvaniei.

             Sarea din Praid, încă din secolul al XV-lea a fost denumită "sare secuiască", după care de altfel s-a și denumit această zonă ("Zona sării" sau “zona Ocnelor”). Sarea din Praid a oferit "pâinea" oamenilor din această zonă de-a lungul secolelor. Nu în ultimul rând a oferit gustul și "sufletul" mâncărurilor secuiești și ardelenești.

 

Tratatament

 

Tratamentul de speleoterapie și climatoterapie cuprinde practic inhalarea aerului din mină, fiind foarte util în cazul bolilor căilor respiratorii (boli astmatice, bronșitice și alergice). Durata tratamentului este de 18 zile.

Acest tratament subteran se desfășoară la orizontul "50", aflat la o adâncime de 120 m de la suprafață. Pe timpul petrecut în subteran se recomandă  gimnastică, condusă de un cadru specializat, plimbări și dozarea efortului fizic. Categoria de vârstă între care oamenii se pot trata este între 2-60 ani, aceștia fiind supravegheați permanent de către un personal medical.

După statisticile medicului de specialitate din comună se poate observa că în cazul acelora care revin la tratament de 3-4 ori și reacționează pozitiv, scade numărul și intensitatea crizelor astmatice și crește capacitatea de rezistență a organismului.

Din acest scop comuna Praid este dotată cu un spital și trei cabinete medicale.

 

Strand

 

Ștrandul sărat și băile calde la vană sunt alimentate cu apă sărată pompată din mina Gh. Doja, de la o adâncime de 150 m. Această apă, care după o staționare de câteva luni în bazinul din subteran, își dobândește o salinitate foarte mare, formează o atracție aparte, deoarece eșuează orice tentativă de înot, turiștii plutesc neputincioși la suprafață, asemănător unor dopuri de plută. Aceste băi sărate, prin raritatea apei saline superconcentrate, atrag tot mai mulți turiști și vizitatori, atât din împrejurimi cât și de peste hotare, și constituie, pe lângă baza de tratament din salină, un impotant potențial turistic cu latură curativă și de agrement.

 

Canionul de sare

 

Canionul de sare este superb, cu stânci și creste de sare albe sclipitoare,  lapiezuri, turnulețe, mici peșteri, izvoare cu ape sărate cu voaluri de cruste albe, depuse pe rocile din jur, și toate acestea așezate într-un peisaj magnific cu vegetație bogată și multiplă, de foioase și rășinoase laolaltă.

 

Casa memorială ,, Áprily Lajos ’’

 

În 19 octombrie 1991 a fost înaugarat Casa memorială Áprily Lajos, unde gășiți un mic istoric despre poetul și traducătorul Áprily Lajos, cel care a petrecut copilăria în Praid.

 

Cetatea ,, Rabsonn钒

 

Pârîurile cristaline, stâncile abrupte și pădurile dense, ce înconjoară comuna Praid, ascund rămășițele unei așezări vechi, care se presupune că a fost construit pentru a da sălaș unei garnizoane, care a avut sarcina de a apăra cetatea Rabsonné.

 

Casa de cultură

 

În casa de cultură putem vedea o frumoasă expoziție etnografică, cu aproape 2000 de obiecte expuse.

 

Biserica romano-catolică

 

Biserica romano-catolică a fost construită în anul 1800. În anul 1782 în Praid au trăit 130 catolici. Peste 100 de ani numărul lor a crescut la 500.   În 1994 a început construcția unei noi biserici romano catolice, care s-a încheiat în 1998. În 16 septembrie 2001 a fost înaugarat biserica nouă.

 

Biserica reformată

 

Biserica reformată se găsește pe partea stângă a drumului județean care duce la Gheorghieni.

  A fost construită între anii 1790-96. Are două clopote și o orgă.

 

Biserica ortodoxă

 

Biserica ortodoxă ,,Sfânta Treime” a fost construită în 1929. S-a înființat cu  ajutorul directorului Salinei Popescu Izidor, Ghizeran Ion teolog, și Dimitrașcu N.I șef de gară.

 

Versantul ,, Siklódi’’

 

La o altitudine de 1025 m se află versantul Siklodi, de unde ai o panoramă extraordinară asupra ținutului.